Stiluri de dezvoltare personala

Dezvoltarea personală. Sunt sigur că majoritatea cititorilor mei primesc zilnic emailuri legate de asta. Uneori trebuie să ne întoarcem la baze, chiar dacă par banale pentru a revizui și a conștientiza dacă suntem pe calea cea mai bună pentru noi. Ce înseamnă acest termen, din ce în ce mai folosit în ultima vreme?

Înseamnă un sistem care se adresează rezolvării unor nevoi umane.
Oamenii, adică tu și eu, au nevoie de: bani, sănătate, un corp ce se potrivește definiției lor de estetic, succes în dragoste, urmarea pasiunilor și probabil altele pe care le-am omis.

Pentru asta se țin seminarii, se scriu cărți și se crează tabere și cursuri în cadrul cărora, persoane care au atins aceste scopuri îți dezvăluie cum să obții aceleași rezultate.

De la cei ce vând pilule magice, la cei ce nu cred în pilule magice, de la cei ce se bazează pe pași sistematici la cei ce se bazează pe improvizație, de la cei ce îți hrănesc orgoliul spunându-ți cât de bun ești și ce poți obține la cei ce îți spun verde-n față că nu ești deosebit, dar că munca te va aduce la rezultat.

În continuare vom analiza tendințe ale acestui curent pentru a vedea ce ți se potrivește pentru ca TU să nu pierzi timp citind prostii sau dând bani pe seminarii de care nu ai nevoie.

Pilulă magică/ muncă

Pilula magică
Căutată de cei care vor rezultate rapide, fără să fie interesați de progresul pe care l-ar putea realiza ei ca persoană.
De obicei în domenii care nu îi interesează ci vor doar rezultatele aferente acelui domeniu.
Apanajul celor frustrați sau nerăbdători.

Alegerea celor care se află la început și întotdeauna respinsă de cei cu experiență (indiferent dacă vorbim despre finanțe, seducție, fitness) pentru simplul motiv că pentru a obține rezultate importante, de-a lungul timpului, într-un domeniu, oricare ar fi el, este necesar să studiezi, aplici și aprofundezi.

În cel mai bun caz îți oferă câteva rezultate simple, de moment, asta dacă măcar funcționează. De obicei cine îți oferă pilula magică ce îți va aduce sănătate, fericire, succes în relații, fără nici un efort din partea ta și imediat, este acel cineva de care vei vrea să fugi dacă nu vrei să dai bani pe ceva inexistent.

Muncă
Tinde să respingă pe cei mai mulți (cel puțin din observațiile mele).
Demoralizează puternic.

Este folosită din păcate în ideea că cu cât muncești mai mult la dezvoltarea ta personală cu atât avansezi mai mult. Este o idee greșită, pentru că mai important este să-ți definești clar scopurile, adică să muncești cu o țintă anume, și dacă este folosită de dragul ei, a muncii, în ideea că muncă egal dezvoltare, progres, reușită, demoralizează pe mulți… în special pe cei cu bun simț.

Emulează vedetele/ găsește-ți esența

Emulează vedetele sau altfel spus, imită ceea ce fac cei care au succes, ”fake it until you make it”.
Te face să te pierzi pe tine și să devii o copie, mai ales dacă scopul tău este să-ți îmbunătățești relațiile personale și te folosești de această tehnică pentru asta.

Ceea ce merge pentru cineva nu merge neapărat și pentru tine.

Transform-o în ”experimentez ce a făcut altul pentru a avea succes și dacă nu merge, nu merge și încerc altceva”.

Găsește-ți esența sau descoperă cine ești. Aceasta este o metodă excelentă pe care eu o practic și care deseori este interpretată într-un fel ciudat, pe care voi încerca să îl explic: să zicem că vrei să ai succes la femei. Unii guru ai dezvoltării personale spun că nu te-ai descoperit pe tine însuți ca bărbat, că esența ta masculină îți este ascunsă și că trebuie să iei contact cu ea. Asta ei realizează prin a te determina să te conformezi unui standard, unui sistem de valori AL LOR legat de ce înseamnă să fii bărbat și care de obicei provine din programarea mass-media: fă focul, bate-te, fii competitiv, trage de fiare, etc.

Eu zic că dacă esența ta îți cere să pictezi flori roz, fă-o! Nu există nimic și nimeni care să îți poată dicta ce înseamnă să fii bărbat, om de succes (sau femeie de succes), un om bun, orice vrei tu să fii.

Pași concreți matematici/ intuiție și experimentare


Pași concreți matematici
: urmezi niște pași, niște etape pentru a atinge scopul propus, similar ca la punctul cu emularea celor care au avut succes. Problema este că inspirația, imaginația și originalitatea ta mor. Nu vei fi tu și acel lucru nu va fi al tău. Nu l-ai creat tu. Nu ai o contribuție, decât că urmezi ca un soldat. Nesatisfăcător.

Intuiție și experimentare: practic îți urmezi impulsurile de moment, ținând cont de scopul propus. Eventual urmând unele principii generale. Este haotic, te bagă în bucluc și e super. Cred că este o idee bună.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273