Trei situatii conflictuale frecvente si cum le rezolvi pasnic

Cum este cand vorbesti cu cineva care se incapataneaza sa persiste in ideile lui, indiferent cat de irationale ar fi?Cum este cand, gesturile si actiunile tale, sunt interpretate negativ?

Cum este cand cineva pretinde ca este deranjat de comportamentul tau, normal de altfel, si insista sa incetezi? Degeaba incerci sa ii spui ca este perfect normal ceea ce faci, el insista si insista?

In viata de zi cu zi apar aceste situatii, uneori mai des, alteori mai rar, dar de ce apar? Si ce poti sa faci in aceasta privinta?

Stiu ca uneori te simti perplex, neindreptatit, furios poate, iritat, sau in cel mai putin negativ caz, stresat.
Dar eu iti ofer solutiile pentru a folosi aceste momente pentru evolutia ta proprie.

In prima situatie: Cum este cand vorbesti cu cineva care se incapataneaza sa persiste in ideile lui, indiferent cat de irationale ar fi?

Aminteste-ti ca fiecare om isi creaza de-a lungul vietii o conceptie despre lume (eu o numesc perspectiva). Aceasta deriva din ce a invatat de la parinti, profesori, carti, mass-media, din experientele proprii si ale altora. Perspectiva lui este diferita de a ta, sau cum se spune in NLP „harta mea nu este harta lui”. Asa ca, oricat de greu ti-ar fi, oricat de aiurea ti s-ar parea incearca sa accepti pentru o clipa, ideea pe care el ti-o prezinta.

Aminteste-ti ca daca un om se implica emotional intr-un lucru, si ca se incapataneaza sa o tina pe a lui, fie i-ai atacat realitatea (perspectiva), fie orgoliul (identitatea). Asa ca nu te raporta la el in mod logic, ca si cum situatia in discutie ar fi o problema de matematica si ai incerca sa demonstrezi ca rezolvarea ta este corecta. Uita-te la el: cum se simte? Este incrancenat, cu fata distorsionata, incordat, cu buzele stranse intr-un gest de iritare? Este important cum se simte, referitor la subiect si trebuie sa accepti ca dintr-un motiv sau altul, subiectul ii cauzeaza iritare. Afla de ce, intreba-l, fii sincer, nu incerca sa vii cu cuvinte mari, sau eufemisme sau analogii.

De exemplu este indicat sa spui: pe mine situatia aceasta ma face sa ma simt… si ii spui cum te face sa te simti. Intreaba-l : vad ca pe tine te irita, si vreau sa stiu de ce? Ce imi scapa? Oamenii vor sa fie ascultati mai ales cu privire la ceea ce ii roade. Asteapta-te la o tirada plina cu superlative referitoare la subiect, si incearca sa iti dai seama ce aspecte negative vede el la acea situatie si de ce. Si arata-i ca esti pe aceeasi lungime de unda.

Nu spune: te inteleg, pentru ca daca ii spui asa ceva, nu va avea o reactie pozitiva. Spune-i in schimb ca, nu te-ai gandit niciodata sa vezi lucrurile din acest unghi si ca si tu te-ai simti ca el daca ai vedea situatia asa. Apoi descrie-i cum vezi tu situatia respectiva.

Aceasta este o metoda foarte buna de a te intelege cu cineva cu privire la un subiect, care adus in discutie il face pe celalalt sa se aprinda, sa se incapataneze pe o idee care clar este o generalizare irationala sau care nu are sens. Sa ii demonstrezi logic ca nu are dreptate este o greseala, la fel cum sa zici „lasa-l in plata Domnului de nebun” este tot o greseala. Si tu ai corzile tale sensibile, chiar daca nu realizezi.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273