Realitatea Ta e doar a TA

Realitatea este imposibil de cunoscut in toate aspectele ei.

Cu toate acestea fiecare avem o versiune a realitatii, provenita din modul in care percepem lumea, lumea insemnand obiectele fizicecare ne inconjoara, fenomenele naturale, ceilalti oameni, legaturile dintre toate acestea, actiunile si evenimentele din jurul nostru.

Perceptia lor este bazata pe simturi, care difera in acuitate de la o persoana la alta, dar difera si din cauza starii de spirit si a starii fiziologice din acel moment.

Ceea ce percepem interpretam, integram intr-un sistem de notiuni si construim legaturi intre lucrul nou perceput si cele stiute, ii adaugam atribuie, bazandu-ne pe experientele noastre anterioare si pe cunostintele acumulate.

Experienta noastra este limitata, in special in ziua de azi cand preferam sa stam pe internet sau la un joc pe calculator sau in fata televizorului.

Asa ca multe lucruri pe care le cunoastem, noi de fapt le cunoastem prin prisma altora.

Acei “altii” sunt alte persoane de la care auzim diverse, mass media cu tot ceinseamna (televizor, radio, ziare, filme, carti).

Alte lucruri nu le experimentam, ci ne uitam la altii care trec prin ele si “deducem”, ne imaginam, cum este pentru ei.
Si aici apar o varietate de “erori de gandire”, care sunt explicate in marea lor majoritate prin ideea ca “peste 90% din ce stim, noi doar credem ca stim, dar de fapt reprezinta informatii neverificate obiectiv, deductii mai mult sau mai putin incorecte, concluzii trase sub influienta unor emotii samd”.

Prin urmare, consider necesar sa tinem cont de faptul ca timpul nostru pe pamant este limitat. Apoi, indiferent ce religie are dreptate, noi nu vom mai fi in trup.

Asta inseamna ca o imensa varietate de experiente “terestre”, care tin de acest plan, ne vor fi pierdute pentru totdeauna.

Daca tu, care citesti aceste cuvinte, crezi ca lumea nu are nimic de oferit, te inseli. Ti-am spus deja ca multe lucruri doar crezi ca le stii?

Sa iti mai dau un exemplu: sa presupunem ca esti cu un amic sau cunostinta la o discutie despre diverse, iar aceasta iti spune ca in copilarie a trait in orfelinat. Eu, cel putin, si poate si tu, timdem sa ne gandim la ce inseamna aceasta, sa ne imaginam experienta, si sa spunem aprobator si compatimitor “da, stiu cum e”. Dar de undevine aceasta “stiinta”? Din informatii neverificate si surse fanteziste (filme, carti). Oricat de detaliat ar descrie un mediu, carte, film, orice, o experienta prin care a trait cineva, nu va fi nici pe departe o descriere fidela, pentru ca nu poti transcrie tot ceea ce ai simtit si gandit si trait in nici un mediu. Poti sa aproximezi. Dar chiar si asa, cei care te asculta prin ce ai trecut, nu se pot raporta la ceea ce spui decat prin experientele lor similare dpdv al emotiilor pe care ei CRED ca tu le-ai avut.

In exemplul dat, tu te gandesti ca in orfelinat este dureros sa traiesti din cauza mediului (copiii sunt destul de cruzi) si a lipsurilor, asa ca te gandesti la cum erai tu cand te-a facut cineva sa suferi sau cand ai avut nevoie de un lucru la care nu aveai acces.

Dar adevarul este ca este imposibil sa stii prin ce a trecut celalalt, chiar si in cazul in care ai fi fost tu insuti in orfelinat, chiar si in cazul in care ar fi fost acelasi orfelinat.

Ideea ca este imposibil sa cunosti emotiile si gandurile altora, te va ajuta enorm, pentru ca iti va deschide mintea fata de cealalta persoana si iti va creste respectul pentru ea.

La fel, pana cand nu ai facut ceva NU stii cum este. Priveste o lista de posibilitati din care sa te inspiri:

-dansuri (recomand tangoul care mi se pare o experienta mai complexa decat simpla miscare pe muzica)
-activitati sportive (ai jucat in echipa? Ti-a placut? Ai facut o arta martiala? Ti-a placut? De unde stii daca nu ai facut?(nu ai)
-incearca fotografia
-viziteaza diverse locatii, de cultura (muzee, monumente istorice) sau geografice (diverse parti ale tarii/lumii)
-iesi in oras intr-un grup total nou, bazat pe acelasi interes (sunt pe internet, bazate pe fotografie, antreprenoriat, seductie, psihologie, paranormal, pasiunea pentru o cultura sau limba, calculatoare, etc). Recomand meetup.com
-ia-ti un animal de companie
-du-te la evenimente divers (targuri, degustari de vin, clubbing, prezentari de orice fel)
-du-te la biserica, daca nu ai fost niciodata
-discuta cu oameni care au sisteme de gandire si credinte drastic diferite, asculta-i si incearca sa vezi prin ochii lor lumea, fara sa critici, fara sa intrerupi si, mai ales, fara sa judeci.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273