Problema liceelor

Scoala reprezinta o etapa obligatorie din viata noastra.

Mass media reprezinta liceul ca pe un loc minunat, in care se leaga prietenii si romante, un loc al copilului matur, plin de experiente placute care vor ramane in memoria adultului pana la sfarsitul vietii sale.
Dar pentru unii nu este asa.

Stirile prezinta deseori evenimente tragice ce se petrec in liceele din toata tara, droguri, batai, violente de alta natura, vandalism si altele.

Care este adevarul? Depinde probabil de fiecare si de experienta lui, dar un lucru stiu sigur.
Atunci cand trecem prin liceu ne aflam intr-un stadiu delicat al existentei. Comportamentele si mentalitatea care vor afecta viata de adult se formeaza acum.

Multi copii care trec prin liceu, traiesc in frica altora, sunt supusi abuzului emotional, verbal si chiar fizic de catre colegii lor, iar acest lucru a ajuns sa fie considerat o normalitate.

Tortionarul si cel pe care l-a selectat sa il transforme intr-o tinta a frustrarilor lui… de ce se intampla asta?
Dupa ce am citit multe pe aceasta tema am ajuns la cateva realizari.

Oamenii sunt tribali, in natura lor, adica traiesc in grupuri, care grupuri contin ierarhii neoficiale… la oamenii cei nematurizati emotional, cum sunt copiii si adultii tineri, instinctul de a crea si consolida ierarhia prin supunerea, subjugarea si mentinerea altora intr-un stadiu permanent de frica, se dezlantuie liber.

Este natural, este un impuls specific masculin, dar care in aceste timpuri tinde sa faca foarte mult rau si sa nu aduca nici un beneficiu.
images
Prin urmare avem agresori care vad viata ca pe un loc in care trebuie sa ii supuna pe altii sau in care este normal sa isi verse frustrarile pe cei care nu se pot apara impotriva lor. Isi consuma energia mentala si emotionala in aceasta goana inutila si isi creeaza o perspectiva despre lume care ii va impiedica sa functioneze normal in societate.
Cei care sunt tinta lor tind sa se retraga in ei, sa sufere in tacere umilinte si suferinte fizice, sa isi consume energia mentala si emotionala si sa se vestejeasca in intuneric. Perspectiva lor despre lume devine tot atat de bolnava ca a agresorilor lor si ei devin incapabili sa functioneze normal in societate, sa se raporteze la ceilalti, sa aiba o relatie sanatoasa cu cei din jur.

Potentialul ambilor este distrus realmente, resursele de care dispun ca indivizi sunt risipite si nu vor deveni ceea ce ar fi putut fi, decat cu foarte mari eforturi si consiliere psihoterapica.
Aceste lucruri se petrec pentru ca:

Nu realizezi si nu realizam la nivel de societate cat de nociv este comportamentul, preferand sa crezi ca acest gen de tratamente aplicate unui adult in formare sunt benefice, ca ii pregatesc pentru viata (?!), ca ii fac mai duri (?!).
O mare parte din cadrul profesoral este format din femei. Suna sexist? Poate ca este, dar nu schimba realitatea faptului ca o femeie nu poate empatiza de obicei cu un barbat, iar prejudecatile societatii care considera violenta ca fiind normala, ca barbatii pot suporta mai bine decat femeile (nu-i adevarat) si altele la fel de vatamatoare, duc la neluarea in serios a acestor abuzuri la nivel de cadru profesoral.

Societatea priveste cu ochi ingaduitori violenta care vizeaza barbatii, considerand in majoritatea cazurilor ca toti cei implicati sunt vinovati (cred ca e fals), violenta este considerata uneori macho, un barbat care stie sa se bata este admirat in unele cercuri.

Partea hazlie este ca toti sunt insetati de conflict cand : au sanse sigure de castig sau cand nu sunt implicati.
Fiecare bataus este dornic sa pedepseasca, pana cand este pus in situatia de a fi altoit de cineva care chiar il poate vatama.

Si aceasta mentalitate duce ca in Romania, ca si in alte zone ale lumii, atacurile violente care vizeaza un barbat sa fie cu mult mai frecvente decat cele care vizeaza femeile, desi acestora din urma li se acorda mai multa atentie.
Dar revenind la licee, avem un grup de tineri adulti, care au instinctele pe care le avem toti, care vor sa domine si sa infrunte pe cineva despre care simt ca i-a pus intr-o pozitie neplacuta social, care vor sa fie “sef de trib”, dar fara maturitatea emotionala si controlul pe care ar fi de preferat sa le aiba.

Ca sa ma intelegi sunt 2 motive pentru care au loc agresiunile in licee:
-din instinct
-pentru ca agresorul este disfunctional social, pentru ca provine dintr-un anumit mediu, pentru ca este retardat social, pentru ca are sechele mintale

Cele din instinct provin din:
crearea coeziunii in cadrul grupului prin atacarea celor care difera de grup. Asta demonstreaza apartenenta agresorilor la grup si loialitatea fata de el. Daca ii vei intreba, nu iti vor spune asa ceva, pentruca nu constientizeaza, vor spune ca cel agresat “i-a enervat” sau “nu a vrut sa fie cu noi” sau “si-a luat-o’n cap/si-a luat lumea’n cap”. Sau ca tipul era ciudat.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273