Mitul alfa

In ultimii ani ideea de a fi „alpha male”, mascul alfa, s-a tot perpetuat pe internet, odata cu aparitia materialelor de psihologie si dezvoltare personala.
Sunt destui cei care te invata cum sa ai o personalitate alfa, cum sa fii barbatul alfa, iar aceasta idee provine probabil din comunitatea pick-up, care la randul ei isi bazeaza unele dintre ideile sale de baza pe psihologia evolutionista, care se ocupa cu studiul trasaturilor psihologice umane care au supravietuit de-a lungul timpului in urma selectivitatii naturale si sexuale.

Ideea lor este ca in orice grup de oameni exista un mascul alfa, care precum si la animale este cel cu trasaturi genetice cele mai cautate subconstient de catre femei pentru a transmite gene de calitate la urmasii lor.

Comunitatile vechi de seductie au gresit major…

Se credea (si inca se mai crede in unele cercuri) ca poti sa emulezi fenotipul acestui genotip, adica trasaturile de comportament si caracter care sunt, chipurile, dictate de gene. Nu e supertare? Adica nu trebuie sa fii ca ei, sa fii lucrat, inalt, sociabil, inteligent, interesant (desi stiu ca esti;)), doar emulezi comportamentul si iti iese! Obtii ce vrei.
Obsesia unei imagini…

A doua cale este chiar sa faci o schimbare in tine ca sa ajungi asa, ceea ce este chiar bine, dar nu cand se pleaca de la o premisa narcisista.

Cand am vizitat ultima oara forumurile de profil, am ajuns la impresia ca s-a pus accentul prea mult si ca a devenit o obsesie pentru unii, sa fii masculul alfa. Ceea ce este nesanatos, din punctul meu de vedere. Se inoculeaza conceptia ca daca nu devii alfa, atunci esti un ratat: nu vei avea femei, nu te vei impune, nu vei face bani, nu vei gusta din viata, vei fi dat la o parte, samd.

Dar nu este adevarat. Se pune prea mult accentul pe a te identifica cu o anumita imagine, care are atasata de ea o serie de trasaturi, nu neaparat sanatoase. Cum ar fi ideea ca trebuie sa domini intr-un grup. Ca trebuie neaparat sa te culci cu multe femei. Ca esti cumva superior altora. Asta este foarte gresit pentru ca iti cere sa faci pasi, nu pentru a realiza ceva ci pentru a te ridica la inaltimea unui ideal care probabil ca nici nu iti foloseste la nimic.
Ok, esti „alpha male” acum. Si? Viata ta e mai buna?

Scopul tau nu trebuie sa fie sa ajungi alfa. In schimb axeaza-te pe a face, nu pe a fi. Identifica acele parti ale vietii tale pe care vrei sa le schimbi, si fa-ti un plan, iar apoi urmeaza-l. Vrei sa nu se bage cineva peste tine cand esti la un club? In loc sa te straduiesti sa iti antrenezi limbajul corpului, vocea, sa fii dominant, mai bine intreaba-te daca este necesar sa domini pe cineva? Ce vrei de fapt sa obtii?

Nu trebuie sa fii alfa…

Vrei sa ai succes pe plan social, iesi cu lumea, concentreaza-te pe ce zic ei, pe cum suna ceea ce zic, pe mimica fetei, pe a asculta in loc de a vorbi nonstop, pe a glumi daca te simti bine si nu din obligatie ca sa fii considerat nustiucine. Vrei sa ai succes financiar, cauta sa afli ce te atrage si faci bine si cine are nevoie de acel ceva si cum sa il vinzi. Te preocupa ca te domina masculii „alpha”, cauta-ti alt loc de joaca unde nu sunt ei, iesi cu mai multi, iesi cu oameni care gandesc cu nordul si nu cu sudul, du-te acolo unde este o forma de autoritate, nu intr-un local in care au avut loc incidente si in care este precum in vestul salbatic.

Daca te gandesti sa fii alfa, nu vei fii nici macar beta…

Sa te gandesti ca vrei sa fii „alfa” te pune intr-un anumit plan fata de ceilalti. Tu esti superior si special, iar ceilalti sunt inferiori. Tu ai citit despre cum oamenii sunt ca niste oi, ca scoala te scoate prost, ca multi se afla intr-un fel de apatie si asta te face sa te simti deosebit. Ca tu citesti psihologie evolutionista, inveti despre alfa si beta, despre cum sa seduci femei, despre nlp si metode de organizare. Si aici gresesti. Special este faptul ca pui in practica aceste lucruri, nu faptul ca le citesti, de parca ai fi un fel de „alesul” dintr-un film bazat pe un basm popular. Nu-i dispretui pe cei care se duc la sala si sunt lucrati, pentru ca probabil nu stiu sa seduca femei si oricum, nu-i duce capul, nici pe cei care nefiind pasionati de seductie duc o viata aparent banala si pasiva. Vei fi uimit cum, daca pui intrebari, afli ca multi dintre ei de fapt fac cate ceva interesant, gradinarit, muzica sau au un site de pe care vand, si ca poti invata de la ei.

Nu lasa propaganda aceasta sa te orbeasca. Cand cineva iti spune ca esti special, ca vei seduce femei cu usurinta, ca vei domina in grupul tau de barbati, ca vei face bani peste bani, ca vei cunoaste secrete si a prin ele, vei deveni nu stiuce ubermansch, ITI VINDE CEVA! Nu ai pune botul la cineva care iti vinde in piata un covor, de exemplu, numindu-te „barosanule, sefule, barbatule, stejarule”, dar sa pui botul la ce iti zic astia in schimb?

Acum nu zic ca pe piata sunt numai produse proaste.

Spun sa: nu te crezi ceva ce stii ca nu esti doar pentru ca sunt curentele acestea de „dezvoltare personala” si „seductie” care iti baga diverse idei (fii sincer cu tine).
Si: priveste cu un ochi critic, si apreciaza obiectiv ce vei obtine de la produsul/serviciul respectiv. Eventual intreaba-l pe autor sau intreaba-i pe cei care l-au folosit (ai grija ca cu cat au dat mai multi bani cu atat mai mult il vor apara, cere-le sa fie strict obiectivi si uita-te la rezultatele lor).


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273