Meteahna Dezvoltarii Personale

Dezvoltarea personală. Un curent interesant. Spun asta și cred asta, pentru ca nu am citit nicăieri că ar fi existat așa ceva de-a lungul istoriei. Bineințeles, au fost situații când un barbat era educat în sensul de a face o impresie buna în societate si in fața femeilor, cand se vorbea despre dezvoltarea multilaterala a bărbatului și altele similare, însă numai în ultimii 20 de ani a cunoscut o evoluție așa de intensă, colosală, variată (incluzând multe domenii), începând de la americani și extinzându-se în toată lumea.

Unul dintre stereotipurile legate de americani este interesul lor pentru intrarea în contact cu propriile emoții, rezolvarea ”problemelor” care derivă din copilărie prin psihoterapie, transformarea vieții personale în cea mai eficientă variantă posibilă. Ca orice stereotip are un sâmbure de adevăr în el. Nu am găsit nimic scris în mediul online care să infirme acest stereotip, ci dimpotrivă. Și avalanșa de cărți de dezvoltare personală ce vine din SUA este o dovadă în plus.

Am întâlnit inclusiv ideea că, problemele din viața noastră apar din cauza experiențelor din copilărie, care nu pot fi rezoltate decât prin psihoterapie. Chiar și cele mai banale. Așa s-a dezvoltat o industrie foarte puternică la ei, o industrie care s-a răspândit și pe plan internațional, chiar și România având o piață a dezvoltării personale foarte puternic reprezentată.

Acum, așa cum e la ei e și la noi. Nu am interesul de a critica pe cei care ajută oamenii prin diverse metode, prin a-i învăța să-și schimbe viața, să capete încredere în sine, șamd, ci vreau să critic ideea că nu putem face nimic fără să vină cineva să ne ia de mână și să ne arate cum să facem lucruri care ar trebui să ne vină natural și pe care înainte-mergătorii noștrii le realizau, aparent fără probleme.

Oamenii de-a lungul timpului au trecut prin multe situații grele, mă refer la societatea civilizată, muncind în uzine, având grijă de copii, luptând în războaie… trăim niște vremuri în care suntem foarte în siguranță, foarte satisfăcuți din multe puncte de vedere, și totuși…? Avem probleme cu stima de sine, încrederea în propriile forțe, comunicarea interpersonală, trecerea peste o despărțire de o iubită, stresul cotidian și multe altele.

Mă întreb de ce și nu știu răspunsul.

Însă vreau să atrag atenția asupra unui curent derivat din dezvoltarea personală ce, după cum ați ghicit, a pornit în SUA.

Este vorba despre curentul seducției. Voi încerca să explic originea și evoluția lui așa cum am înțeles-o.

Au fost odata ca niciodată niște baieți care mergeau prin barurile lor din SUA și agățau femei. Și acei băieți făceau schimb de experiență, de trucuri și șmecherii, replici, atingeri, atitudini care duceau la o partidă de sex rapid (dacă erau aplicate cum trebuie) sau măcar creșteau șansele.

Apoi a apărut un personaj, cu porecla Mistery (Hipstery), nu mai știu ce nume real are și chiar nu îmi pasă, care era magician de scenă și care a combinat ce știa el pentru a vrăji publicul cu ce știau băieții aceștia și a creat un produs, o carte care te învăța pe tine cum să ai succes la femei ”Artele Venusiene”.

the-pickup-artist

Cartea avea la bază o serie de concepte inspirate din psihologia socială cum ar fi ideea de mascul alfa: în orice grup social există o ierarhie între bărbați și acela dintre ei care este mai dominant are mai mult succes la femei, idee dusă la o extremă (10% dintre toți bărbații din lume se culcă cu 90% dintre femei). Ideea este inspirată din observațiile naturaliștilor asupra haitelor de lupi, observații extrapolate la specia umană dintr-un motiv lipsit de sens.

Femeile iau subconștient decizia de a face sex cu un bărbat în funcție de cum îl percep ele instinctiv ca având gene bune și capacitatea de a concepe copii sănătoși cu ea. Dacă nu ai 1 metru 80 și nu ești musculos și cu trăsături faciale ce exprimă nivele ridicate de testosteron în perioada adolescenței, nu te teme, Mistery te învață cum să trezești același răspuns subconștient prin imitarea conduitei, gesticulației, mersului, atitudinii asociată cu dominația (!?! Da, ai auzit bine).

Păsările, cum sunt păunii, își atrag partenerele în timpul sezonului de împerechere prin coloritul penajului. Astfel, ca să atragi atenția unei femei într-un club sau bar sau locație similară, te îmbraci țipător și extravagant (tehnică numită peacocking (peacock-păun). Exemple : pălăria pufoasă de blană a lui Mistery cu ochelari de scafandru purtați pe frunte, manta de superman (unul dintre elevii lui folosea metoda), unghii vopsite negru, cercei, rimel.

Testarea bărbatului de către femeie este realizată cu scopul neconștientizat de ea de a verifica dacă el chiar are caracteristicile masculului alfa sau doar se preface. Această testare are loc sub formă de întrebări aparent banale, dar care de fapt sunt capcane și la care trebuie să răspunzi conform statutului tău de alfa superior, altfel femeia se răcește și pleacă. Sau rămâne și te manipulează ținându-te pe lângă ea ca pe un cățeluș, fără intenția de a face sex cu tine.

În rest, cartea impune un sistem complicat de reguli, o serie de pași ce trebuie neapărat urmați pentru a seduce o femeie. Ce problemă are creiersubcontrol cu asta? 3 probleme: dezumanizarea femeii, faptul că reprezintă o antiteză a dezvoltării personale și manipularea sociopată a altor persoane.

Să le examinăm pe toate laolaltă pentru că sunt legate între ele.

Mistery a creat un sistem în cadrul căruia putea să îi învețe pe alții direct, pe parcursul unor ședințe, să aplice aceste tehnici, iar unii dintre ei au devenit viitorii profesori de seducție, ajungând să lucreze cu el. Când treaba a început să scârțâie, unii dintre ei chipurile s-au separat de marele guru și au venit cu sistemul lor propriu de predat seducție, care totuși la bază tot ideile lui Mistery le promovează cu un alt nume și altă formă.

S-a ajuns să se folosească tehnici de NLP, manipulare verbală (cum ar fi pronunțarea unor cuvinte anume sau într-un anume mod pentru ca acestea să afecteze direct subconștientul feminin și să inducă anumite sugestii; un exemplu ar fi folosirea de cuvinte similare fonetic cu cele care au conotații sexuale), hipnoză, diverse trucuri psihologice, etc.

Toate aceste lucruri, inclusiv crearea unui sistem mecanic de interacțiune cu alte persoane în scopul de a obține sex de la ele, denaturează procesul natural al atracției și dezumanizează femeia și bărbatul, prima devenind un robot de la care obții reacții mecanice dacă apeși pe anume butoane și care nu prezintă individualitate, iar al doilea devenind un fals care nu s-a descoperit pe sine și nici nu vrea.

Asta se leagă de sociopatie. Sociopatul nu prezintă empatie, care este capacitatea de a simți și de a te conecta la emoțiile altora. La fel, oamenii care nu sunt adepți social sunt orbi la semnalele pe care le trimit alți oameni. Sistemul curentului de seducție de la Mistery încoace învață simularea comportamentului social atractiv al persoanelor care au succes social.

Nu spun că persoanele care studiază seducția ar fi sociopate; doar că modul de aplicare a tehnicilor este identică cu cea folosită de sociopați.

Eu sunt pentru dezvoltarea naturală și normală a talentelor sociale, prin a interacționa cu oamenii, a-i înțelege la nivel emoțional, a fi atent la ei, a citi despre procesele și scenariile subconștiente ale noastre și ale celorlalți pentru a crea armonie.

Ca bărbat nu este indicat să faci așa ceva, sa înveți un sistem complex de reguli și teorii pseudoștiințifice. Atragerea unei femei, așa cum o fac aceste curente să pară pare un calvar de aplicat și pare să necesite cunoștințe complexe, antrenamente asidue.

Ce penibil să te antrenezi ca un actor care își învață scenariul, să repeți salutul, formula de introducere, poveștile (reale sau inventate) care să îi dea de înțeles ei că de fapt viața ta e interesantă și atractivă, trucuri și șmecherii cum sunt cele cu inelele și zodiile, să te forțezi să o atingi când nu simți doar pentru ca Mistery sau alt guru spune că dacă nu o obișnuiești cu atingerea ta te va refuza la partea de sex.

Oamenii normali intră în contact cu femei în viața de zi cu zi, în grupul social și nu numai, iar prieteniile se leagă de la sine.

După ce ți-ai învățat replicile, gesturile, inflexiunea vocii, mimica și toate celelalte, tu unde ești?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273