Cum iti afecteaza mass-media sanatatea psihicului

“Believe none of what you hear and half of what you see.”
„Nu crede nimic din ce auzi si doar jumatate din ceea ce vezi”. Benjamin Franklin
Cei care va uitati, chiar si ocazional la stiri, cititi ziare, navigati pe net, veti rezona, cred eu, cu aceasta poveste.


mediajpeg

Mi s-a intamplat ieri sa vreau sa mananc un delicios sandvis cu rucola, parmezan si mezel. Si, contrar bunelor mele obiceiuri am desfacut ziarul, nu mai conteaza care. Si, ce vad? Soc si groaza! Un cetatean cu functie importanta, despre care se credea ca este respectabil, a comis acte de coruptie. Ceea ce nu ar fi foarte rau, dar prin asta, a afectat destinele altora in rau, a facut mult rau inainte de a fi prins (probabil l-au dat complicii de gol) si uite, ce groaznic este in lume ca astfel de oameni pot face rau altora, chiar mie si nu pot fi pedepsiti, decat cand este prea tarziu, si este asa nedrept si imoral si impotriva lui Dumnezeu si pedepsele sunt asa mici, parca iti vine, nu stiu, sa iesi in strada!

Asa de rau m-am simtit, mi-a pierit tot cheful de mancare, ma simteam incordat, imi frigea fruntea, respiratia imi devenise superficiala si scurta si ma simteam asa crispat. Stiti senzatia?
Politicieni care fac rau, chiar tie, vedete care divorteaza, vipuri in conflict, conflicte in fotbal, antagonismul dintre barbat si femeie sau sotie sau sot, reviste care trateaza o relatie dintre sexe opuse ca un camp de batalie, tot, dar tot ce inseamna mass-media iti face aceste trei lucruri, foarte importante, care sunt facute special ca sa te implice emotional:

1. Creeaza tabere. Din orice, in orice situatie este ceva sau cineva contra a ceva sau cineva.
2. Iti arata ca acest conflict te intereseaza pentru ca te ameninta. Fie puteai fi tu in locul pagubitului fie iti ataca sistemul de credinte personale, de valori morale si iti arata ca „vezi, de fapt nu prea exista dreptate in lumea asta”.
3. Pune etichete. Fiecare „tabara” are o caracteristica definitorie, este redusa la o eticheta, ceea ce o face sa para unidimensionala (nu are cum sa fie, sunt mai multe puncte de vedere intotdeauna, dar ei iti vor arata si interpreta doar pe cele care implica ideea de conflict), ceea ce iti limiteaza perspectiva si te face sa gandesti in etichete si generalizari absolutiste.
Ei castiga bani, iar tu castigi framantari interne, pierzi energie emotionala trimisa catre tinte iluzorii pictate de ei si energie mentala risipita pe lucruri care de fapt nu te afecteaza sau daca te afecteaza nu se afla in sfera ta de influienta.

Ti s-a intamplat sa te hranesti cu mass-media (ziare, radio, tv, internet) si sa fierbi de furie indreptatita?
Ti s-a intamplat sa te temi pentru tine sau ai tai din cauza a ce ai citit?
Daca da, atunci iti voi arata cum poti sa scapi de aceste lucruri care iti distrug sanatatea psihica si iti otravesc existenta si relatia cu ceilalti.

Democratul, taranul, politicianul, jurnalistul, batranii, tinerii, profesorii, doctorii, toti, devin invizibili pentru tine, pentru ca vezi doar etichetele asociate cu ei si pe care le preiei din ziare. Precum un cuier cu atatea haine pe ele de nici nu il poti vedea, si aceste personaje, care de fapt sunt fatete ale unor personaje reale, si acestia se ascund sub niste haine murdare sau macar, banale.
Persoana care este de la sat nu se vede dincolo de incult, naiv si violent, un individ, sa zicem Ionut, nu se vede dincolo de eticheta de tanar pe care sunt lipite alte etichete, delasator, lenes, poate drogat sau alcoolist, iresponsabil sau pus pe distractii distructive pentru el sau pentru cei din jur. Doctorul este corupt si arogant. Batranii gandesc in stil vechi si sunt limitati. Profesorii sunt incompetenti, au salarii mici si multi nu isi cunosc materia.

Si asa ajungi sa traiesti intr-o lume iluzorie, formata din masti artificiale pe care le pui peste niste oameni, pe care, multi dintre ei, daca ai sta sa ii cunosti ai vedea ca in esenta nu sunt foarte diferiti de tine.

Dar, eu nu vreau sa iti ofer o lectura intelectual interesanta, pe care dupa ce o citesti sa te gandesti la filozofie, la sensul vietii, la ce misto este psihologia… Eu vreau sa iti dau o solutie, care sa fie aplicabila ACUM si care sa iti faca BINE.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273