De ce este mai bine să fii idiot decât lider

De când a început curentul acesta de dezvoltare personală în România s-a tot discutat despre acele calități care îți folosesc pentru a fi împlinit pe toate planurile personale.

Una dintre ele este ”leadership” sau pe românește, abilitatea de a conduce pe alții.

În afaceri îți folosește ca să îi motivezi pe ceilalți și ca să îi manipulezi mai mult sau mai puțin ca să te asculte, în dragoste, ei ne spun că femeile vor așa ceva de la un bărbat, cineva care să fie hotărât, să știe ce vrea și să îi spună, unde, cum și când să iasă, ce să facă la locul de întâlnire, cu alte cuvinte să preia conducerea. Pe plan social, să fii cel care le spune celorlalți ce să facă, să te urmeze, să îi organizezi, să fii un nucleu al grupului, un alpha (altă idioțenie).

De ce este o problemă cu asta?

Pentru că nici un mare lider din istoria omenirii nu a făcut așa ceva. Nici unul nu s-a trezit într-o dimineață și a zis ”hai să fiu și eu un lider. Hmmm, oare ce ar face un lider? Ia să caut acele calități ale unui lider și să le emulez până când devin o a doua natură”.
Și aceasta este a doua problemă. Nu poți să devii un lider. Fie ești fie nu.

Să simulezi calitățile pe care le are un lider înseamnă că ajungi să fii foarte bun la a imita ce face un lider, cu rezultate mai mult sau mai puțin bune.

Un lider nu este ceva ce devine, este ceva ce este. Și un lider este cineva care vrea să facă un lucru sau să producă o schimbare în sistem, indiferent dacă îl urmează cineva sau nu sau este cineva care vrea să ajungă la un rezultat într-o afacere sau domeniu și caută oameni nu ca să îi conducă ci ca să realizeze laolaltă cu ei acel lucru completându-se și sprijinindu-se reciproc.

Liderul este cineva motivat de convertirea unei idei în faptă și acțiune.

Liderul este cineva motivat de binele grupului. El nu ajută un membru al grupului ca să fie în centrul atenției, nu preia conducerea ci este urmat pentru că face ceea ce este bine pentru el și ceilalți indiferent dacă ceilalți îl urmează și nu de dragul de a avea un grup de oi care să umble după el, motivează și determină pe cineva să facă ceva fără să îl forțeze cu excepția cazului în care nefăcând asta acela ar vătăma prin acțiune sau inacțiune grupul.

Liderul trăiește pentru grup, dacă grupul îl urmează, este lider, dacă nu, este un om de acțiune.

Liderul nu încearcă să obțină validare prin faptul că ceilalți sunt de acord cu el, ci caută să fie criticat pentru a afla dacă se află pe calea optimă, acceptând criticile,dar fără să se lase influiențat din slăbiciune de caracter sau ignoranță.

Și nu caută nici validare prin faptul că ceilalți îl urmează și se uită de jos la el pentru a seduce femei.:)

Decât să fii un astfel de lider, care imită, care este fals, care caută validare, care ia decizii pentru alții, îi face pe alții să îl urmeze, în scopul de a se mândri, de a fi arogant, de a seduce femei, care își exersează gesturile în oglindă și joacă un teatru care, chiar și jucat bine, tot de bun gust este, mai bine să fii un idiot.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273