Lumea chiar este rea sau asa o percepi tu??

Deseori aud aceasta lamentare „de ce sunt oamenii asa rai? De ce este lumea asa rea?”. Bineinteles, noi stim ca acestea sunt etichetari si generalizari absolute, determinate de o stare emotionala negativa a individului. Te simti neplacut intr-o zi, si ai senzatia ca toata lumea este nepasatoare si necivilizata, lipsita de compasiune si de frumos. Este normal.

Anormal este cand, repetarea acestor ganduri duce la formarea unei perspective negative si limitative legata de lume si de oameni in general. Exista o expresie in engleza care spune „thinking inside/outside the box” (a gandi in afara/in interiorul cutiei), care inseamna a gandi in cadrul unui sistem limitativ de gandire sau in afara lui. Cei care repeta ganduri limitative, cum sunt generalizarile absolutiste, isi construiesc o cutie in jurul lor.

Imaginati-va un om intr-un parc. In jurul lui sunt flori si arbori si oameni si caini si toti sunt fericiti si soarele straluceste. Dar la un moment dat, omul ia niste scanduri si, treptat, construieste o cutie in jurul lui. El vede din ce in ce mai putin din parc si din ce in ce mai mult din scanduri, pana cand se afla cufundat in intunericul din cutie. Dupa o vreme, uita ca exista parcul.

Cam asa se intampla cu gandurile tale, scandurile sunt gandurile negative, cutia este perspectiva creata in timp de acestea.

Dar, Victor, veti spune unii, am vazut la stiri, am auzit la radio, am citit in ziar, mi-a spus cineva ca niste oameni au facut nustiuce, au omorat pe unul, au furat, au facut trafic cu carne vie, l-au batut pe altul sau alte blestematii pe care nici nu vreau sa le numesc. Iar altii dintre voi vor veni cu exemple de oameni care si-au riscat viata pentru altii, care au facut acte de generozitate, care au avut ocazia de a face rau si nu au facut. Ambele grupuri, extreme, potential uman realizat intr-o directie sau alta, fiecare pare sa se contrazica cu celalalt.

Lumea este buna sau rea, imi vor spune altii. Dar nu!
Va spun eu despre ce este vorba.
Oamenii sunt fiinte tribale. V-o repet: oamenii sunt fiinte TRIBALE.

Asta inseamna ca de la inceputul istoriei incoace, forma de organizare sociala era tribul, adica mai multe familii unite intr-un grup social.
Oamenii din acelasi trib se ajutau reciproc. Nu pentru ca era bine sau placut lui Dumnezeu, desi au fost cu siguranta implementate sisteme de coduri morale cu baza religioasa (ca sa fie mai puternice), ci pentru ca acest lucru facea tribul mai PUTERNIC.

Puteam sa il lasam pe un membru al tribului, bolnav fiind de izbeliste? Cand asta insemna un om in minus si slabea tribul? Odata insanatosit era din nou un membru util. Sau sa abandonam copiii? Care erau adulti in devenire? Sau femeile, care, indiferent cum suna erau baza, pentru ca fara ele nu existau noi generatii, adica nu mai exista la un moment dat nici un trib? Oamenii au supravietuit prin colaborare, nu prin izolare unul de celalalt, nu ca un lup singuratic, ci precum o haita, colaborare IN CADRUL TRIBULUI desigur.

Pentru ca erau mai multe triburi. Si cine erau cei din alte triburi? Erau suspiciosi! Puteau sa iti fure hrana, sa iti omoare copiii ca sa iti distruga tribul sau sa ii ia sclavi sa ii educe in cultura lor tribala, sa violeze femeile (da, e groaznic, dar se facea, pentru ca noii copii sa se nasca in alt trib si sa devina membri viabili ai acestuia). Si chiar daca erau neutri, sau se facea negot cu ei, cei din propriul trib erau mai importanti, erau prioritatea, daca se intampla ceva cumplit care afecta ambele triburi, ai nostri erau ajutati primii, apoi ceilalti.

Si asa, chiar si in ziua de azi, in subconstientul nostru impartim oamenii in 2: din tribul nostru si din alt trib. Chiar daca nu vine nimeni din tribul celalalt sa iti dea in cap, e totusi din alt trib asa ca nu este important. Sa moara 100 dintre ei, nu conteaza daca unul dintre noi traieste.
Oamenii care fac rau altora, ii percep in subconstient pe aceia ca fiind din alt trib, iar cei care ajuta un strain il percep ca fiind din tribul proprie, pe baza unor asemanari. Cu cat este cineva mai diferit cu atat este mai greu de acceptat. Atunci erau semne tribale, tatuaje, lantisoare si bratari, coafuri anumite, haine de un anumit tip, ritualuri. Astazi oare nu este la fel? Doi straini se pot simti apropiati unul de celalalt si atribuie o serie de trasaturi pozitive de caracter unul altuia daca poarta insemnele echipei de fotbal preferate. Sau al curentului de muzica. Sunt multe exemple.

Pentru a face rau unui alt om trebuie sa realizezi niste pasi psihologici care in engleza se cheama „to other” sau a instraina. In esenta, sa ii atribui celuilalt din ce in ce mai multe diferente fata de tine si implicit fata de tribul perceput. Sa devina o conceptie, o idee si nu un om. Soldatii in al doilea razboi mondial, americanii de exemplu, vedeau filme cu japonezi comitand atrocitati si caricaturi ale acestora care ii sluteau fizic, facandu-i sa para cat mai indepartati posibil. Nu li se prezenta cultura japoneza, nu li se zicea, sunt ca noi dar cu unele diferente, se intampla sa fim in razboi cu ei, sa ii omoram rece si fara pasiune. Pentru ca omul este emotional. Uite-i pe aceia ce fac, uite-i cum arata, ce galbeni sunt, parca ar fi bolnavi, uita-te la ochii aceia mijiti, parca ascund ceva tot timpul, uita-te la dintii aia ciudati si la ranjetul acela viclean, uita-te ce murdar lupta (ce-i ala judo? Alta abjectie), uite ce pot sa faca! Cu siguranta nu sunt ca noi, sunt atat de straini incat parca nu ar fi oameni ci animale! Sau mai prejos chiar.

De aceea si actiunile umanitare, incearca sa creeze o legatura intre noi si cei pe care vor sa ii ajute, adica exact opusul exemplului cu razboiul. Sa ii faca similari noua. Sa ne puna in situatia lor. Sa ne arate ca sunt ca noi. Pentru ca noi sa ii percepem subconstient ca sunt din acelasi trib. Nu spun ca stiu ei ce inseamna aceasta, dar chiar si fara sa isi dea seama acest efect il obtin.
Si acum stii si tu ca:

Simtim nevoia de a ajuta fata de cei pe care ii percepem in subconstient ca sunt din acelasi trib.
Aceasta se bazeaza pe similaritati.
Cand nu simtim compasiune fata de cineva il percepem in subconstient ca este din alt trib.
Aceasta se bazeaza pe diferente.

PS: daca vrei sa afli de ce isi risca uneori oamenii viata pentru a o salva pe a altora. Cum seamana doi indivizi perfect umani care se cearta, cu doua maimute nervoase. De ce mass media este la fel de “benefica” pentru mintea ta ca substantele cancerigene din alimente pentru corpul tau. Voi pune la un moment dat pe site asemenea materiale, iar daca te inscrii vei fi primul care va pune mana pe ele. Fara sa coste nimic.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273