Introspectie I

Vreau sa analizezi un fapt important din viata ta.

De ce te uiti pe facebook?

De ce intri pe internet imediat ce intri in casa?

De ce te uiti pe facebook?

Ce faci pe internet atatea ore?

Eu stiu ca din urmatoarele motive (in cazul meu):

Caut lucruri hazlii, pentru ca ma simt stresat sau trist si vreau sa ma simt altfel.

Daca si tu te uiti la lucruri haioase pe internet si gestul de a cauta postari haioase pe facebook si imagini comice nu este unul devenit deja compulsiv, intreaba-te: cum ma simt eu inainte de a cauta asa ceva si cum vreau sa ma simt? Te rog, cateva minute, gandeste-te la acest lucru si raspunde mental.

Vreau acces la informatie si o caut cu perseverenta (mie imi si place sa citesc mult). Informatia pe care o caut, am descoperit ca este de 2 tipuri: stiintifica si despre lume.

Stiintifica inseamna ceva legat de pasiunea mea, psihologia, sau serviciu, sau legat de calculator cand vreau sa realizez ceva si nu stiu cum. In acest caz ma intereseaza obiectivitatea, dar stiu ca pana si in acest caz asteptarile mele, care sunt bazate pe lucruri pe care deja am senzatia ca le cunosc, pot influienta informatia gasita si ce selectez eu din ea.

Celalalt motiv este intr-un fel legat de impresia pe care o am eu despre lume. Caut informatii despre comportamentul uman, altii cauta explicatii despre diverse: ocultismul la nazisti, Ceausescu si adevarul despre revolutie, disecarea activitatii politice a cuiva, extraterestri, sistemul de invatamant.

Realizeaza, te rog, ca in spatele acestei cautari de informatie despre lume se afla intentia de a confirma ceva ce eu si tu credem deja. Intr-o mai mare masura, in acest caz, informatia este selectata si prelucrata de creier in asa fel incat sa corespunda cu impresiile pe care le avem despre lume, este o goana de a ne valida propriile opinii si nu face altceva decat sa intareasca sistemul personal de idei si credinte, creand rigiditate in gandire si limitare a imaginatiei.

Nu degeaba se spune ca, pentru a-ti deschide mintea, o metoda excelenta este vizitarea altor tari, societati, culturi, dar cu o curiozitate specifica in mod normal copiilor. Acest lucru tinde sa sparga ideile preconcepute si sa arate mintii noastre ca se poate si altfel.

Si, nu, documentarele nu sunt acelasi lucru pentru ca nu sunt intotdeauna obiective si tind sa omita unele lucruri sau sa puna accent pe altele, in functie de echipa care le-a facut.

La acestea adaug pseudostirile tip cancan, care ne fac dependenti de ele prin faptul ca ne creeaza emotii puternice si ne leaga de ele, ne fac sa dorim sa le simtim din nou. Am vorbit despre asta intr-un alt articol.
http://creiersubcontrol.ro/mass-mediaafecteazapsihicul/

Aici imi inchei textul, ceea ce iti doresc este sa evaluezi motivul pentru care stai de fapt pe internet, pentru ca sunt sigur, ca la fel ca noi toti, si tu pierzi vremea inutil pe internet.

Apropo, ai calculat vreodata cat timp irosit se aduna saptamanal?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273