Imaginatia: unealta de supravietuire?

Am un amic, caruia nu ii voi spune numele, dar sa zicem ca il cheama Vlad, un tip cu un comportament coleric. El mi-a povestit, printre altele, cum i se intampla uneori sa discute cu cineva, in contradictoriu (nu cearta, cu cuvinte grele si ton rastit, ci polemica), asa cum ni se intampla la toti…dar intr-o discutie de acest gen, cealalta persoana i-a zis ceva, nu a realizat pe moment ce, dar desi nu a auzit bine remarca, s-a inrosit la fata, i s-a taiat respiratia, dupa care i s-a reluat, dar superficial, ii pulsau tamplele si a realizat ca se incordase muscular fara sa vrea…dupa care a realizat ca de fapt nu era nimic jignitor in remarca individului, s-a simtit usurat si s-a relaxat, un zambet aparand pe buzele lui.

De ce s-a intamplat asta? Nu am fost acolo, dar prima reactie a fost din cauza ca fie din starea lui Vlad era de asa natura incat orice informatie ar fi primit de la celalalt ar fi filtrat-o in asa fel incat sa fie negativa. Sau tonul interlocutorului nu a iesit cum a vrut acela si a sunat arogant.

Pe langa asta, mesajul nu a fost inteles. Tonul si limbajul corpului au fost analizate subconstient, dar mesajul verbal nu a fost inteles la inceput, dar imediat, fara ca Vlad sa faca un efort clar, creierul lui a cautat in memorie lucruri similare, le-a comparat si a inlocuit partile lipsa din mesaj (sunetele lipsa) cu ceea ce era mai probabil sa fie, in functie de persoana din fata lui (personalitatea perceputa, experiente trecute cu aceasta, ce a zis ea in trecut), situatii similare, fraze similare (ca forma a sunetelor care o compun, adica cum a sunat la ureche) si a recreat mesajul transmis.

Acest lucru se petrece de fiecare data cand suntem intr-o situatie noua; creierul cauta o situatie veche similara cu aceasta, prin care am trecut sau in care i-am vazut pe altii sau chiar si numai daca am auzit despre ea, gen ne-a spus cineva ca lui Gigel i s-a intamplat asa ceva si a facut asa si pe dincolo. Si nu ma refer doar la evenimente, cum ar fi intalnirea cu o persoana importanta sau un interviu la o slujba, ci aceasta cautare a creierului se petrece si cand experimentezi ceva nou ca o iesire la un restaurant cu o tema exotica sau la un concert, cand auzi o idee noua…

Problema este ca nu are importanta daca acel lucru este real sau daca provine dintr-un mediu care tine de fantezie, cum sunt cartile, filmele, chiar si desenele animate sau jocurile video. Creierul uman nu distinge intre realitate si fantezie.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273