Gimnastica mentala

Gimnastica mentala reprezinta o metoda prin care o persoana isi se convinge pe ea insasi sa faca ceva atunci cand exista o disonanta in interiorul acesteia.

Sa luam un exemplu foarte cunoscut in… psihologia criminala. Oamenii normali nu sunt in stare sa comita acte antisociale cum ar fi furtul, bataia, omorul, din cauza ca este contrar instinctului social sa te intorci impotriva celor din aceiasi societate si din cauza programarii sociale: biserica, scoala, parinti, tot ce reprezinta autoritate morala.

Asa ca, oamenii care comit acte antisociale trec prin niste pasi mentali in care obstacolele mentale din calea actiunii antisociale respective sunt eliminati unul dupa altul. Arata ceva gen:

-este gresit sa furi. Cine zice asta? Biserica. Pai membri bisericii fura si ei, am vazut atatea cazuri la stiri. Nu e corect sa furi! Da, dar nici societatea nu e corecta fata de mine. Practic ma obliga sa fac asta. Dumnezeu te va pedepsi. Dumnezeu m-a adus in situatia asta, si oricum El iarta tot. Poti ajunge la inchisoare. Da, daca esti prins, iar eu nu sunt prost. De ce sa furi de la omul ala, el nu are nevoie de bani? Ba da, dar eu am mai mare nevoie, eu sunt mai neferitic decat el. Practic, faptul ca fur este normal, sunt o persoana buna si corecta intr-o situatie neplacuta si nu este ca si cum as avea de ales, de fapt comparativ cu altii sunt superior, eu macar fur de nevoie si altii ar fura mult mai mult in locul meu.

Si asa, un act urat devine de fapt nobil.

Aceasta gimnastica mentala o face si cel care se pregateste sa agreseze, cel care se autoconvinge sa nu se duca la sala de forta (e departe, azi e frig, nu am energie asa ca oricum nu as lucra eficient, mai bine caut ceva pe net, ca sa ma pregatesc pentru scoala/serviciu (bineinteles ca va lasa balta cautatul de informatii utile ca sa se bage pe altceva)).

Acest sistem, poate fi folosit in folosul tau: practic te gandesti ce vrei sa faci, sa te duci la sala de forta, sa te duci la dans, sa lucrezi nustiuce cand nu ai chef. Si in loc sa o iei pe directia “motive de a nu face asta” controleaza-ti firul gandurilor, intrerupe-l si mergi in directia opusa “ce motive am eu sa fac asta”.

Vei vedea, probabil ca te afli in pana de imaginatie. Pentru ca nu esti obisnuit sa gandesti in termeni de eficienta si pozitivism. Dar se poate schimba treptat.
Scrie in word ce stii ca ar fi folositor de facut. Apoi scrie toate motivatiile si scuzele de a NU face asta azi. Apoi vino, in joaca, cu contraargumente. Cel mai puternic pe care il folosesc este ca NU exista viitor, altul decat cel pe care il creez si ca o decizie de a amana azi este de fapt un refuz de a face acel lucru, un sir de amanari care vor sfarsi prin a nu face nimic.

Moment in care imi evaluez modul in care vad eu acel lucru pe care stiu ca trebuie sa il fac si nu am chef, ma gandesc la primul moment in care am luat si aplicat decizia de a face acel lucru. De exemplu mersul la sala, daca, sa zicem, am mers de 5 ori si azi nu mai am chef. Imi reanalizez motivele pana cand ajung la o claritate in ceea ce priveste activitatea respectiva: imi place sau nu (sincer)? Daca imi place de ce? Imi imaginez placerea, oricare ar fi ea, fizica (auz, vaz miros) sau emotionala de a face acea activitate, ca si cum as fi acolo. Si asta ma face sa ma misc din loc.

Daca nu imi place, ma intreb : de ce am luat eu decizia atunci, acum 2 saptamani, sa fac asta? Ma gandesc la scopul meu si imi imaginez cum sunt eu, dupa ce mi-am atins scopul. Daca vreau de exemplu sa merg la sala, ceea ce detest, dar nu ma suport cu burta, imi imaginez intens cum este sa fiu cu abdomenul plat, cum sunt admirat, cum ma uit in oglinda, cum alerg fara sa obosesc. Daca vreau sa fiu lucrat, din nou, imi imaginez corpul meu cum ar arata prin haine, cum ma admira fetele, cum ma uit in oglinda, cum pot sa misc lucruri grele fara sa ma chinui, cum imi zic prietenii “ce-ai facut, ai tras de fiare? Se vede!” admirativ.

Tu ai practicat “gimnastica mentala”?


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273