Eroarea mentala a confirmarii

Atunci cand vizitam un site sau citim o stire, alegem chiar si fara sa ne dam seama siteuri sau stiri care ne confirma ideile proprii, sistemul de valori, modul in care vedem lumea.

Chiar si atunci cand informatia cautata este diametral opusa ideilor noastre, se manifesta aceasta eroare de gandire, prin faptul ca vrem sa vedem ca acele idei cu care nu suntem de acord, sunt argumentate gresit, si vom gasi greseli in cea mai buna argumentatie adusa in favoarea acestor idei.

Daca eu intru pe un site sau citesc o carte sau ascult un podcast care prin titlu indica faptul ca promoveaza niste idei cu care nu sunt de acord, iar autorul lor imi ofera argumente, eu le neg.

Autorul da exemple de personalitati care sunt de acord cu ideile sale – sunt oameni care nu stiu ce spun, in ciuda celebritatii lor (stii cat de superficiale sunt celebritatile!) sau sunt platiti sa spuna asta sau obtin un avantaj de la cineva pentru ca sustin aceste idei.
Autorul da exemple de experimente care confirma ideile sale – au pornit de la o premisa gresita, concluzia e aiurea sau nu poti avea incredere in modul in care s-a realizat experimentul. Autorul vine cu date – nu poti avea incredere in ele.
Autorul vine cu experienta personala – e un caz unicat.

Asa facem toti, conform diverselor siteuri de psihologie care trateaza fenomenul asa-ziselor erori de gandire (mind biases).

Desi toti impartasim acest fenomen, uneori se poate transforma in ceva patologic ce ne afecteaza viata in mod negativ, ca in cazul ipohondriei, unde iti gasesti dovezi ale bolii tale (inexistente) peste tot, indiferent ce primesti din exterior, ca informatie si dovada, tot pe a ta o tii ca esti bolnav. Chiar si in absenta simptomelor (sunt si boli asimptomatice, cel putin la inceput si tu iti cunosti corpul mai bine decat oricine, ce stiu expertii si restul lumii?).

Sau horoscopul: oamenii care cred in horoscop interpreteaza ambiguitatile care apar in unele preziceri in mod diferit unul fata de celalalt si acestea se indeplinesc pentru toti cei care cred.

Aceasta eroare de gandire poate fi folosita intr-un mod pozitiv cand ne creem constient o imagine personala care ne avantajeaza, iar daca facem asta cum trebuie, acea imagine devine din ce in ce mai puternica prin faptul ca gasim in mediul exterior o gramada de dovezi care sa o sustina.

Sunt trei forme de manifestare ale acestei erori:de cautare, de interpretare si de memorie.
Cea de cautare : atunci cand cautam o informatie, fie in carti fie in mediul inconjurator prin simturi, o selectam fara sa vrem pe cea ce se potriveste asteptarilor noastre sau pe cea care le contrazice mai putin.

Cea de interpretare: informatia primita o interpretam in asa fel incat sa fie potrivita asteptarilor noastre.
Cea de memorie: ne amintim selectiv acele portiuni dintr-un eveniment care se potrivesc asteptarilor noastre (impresiei cu care am ramas).

Dezavantajele sunt clare: ne fac orbi in fata faptelor obiective si ne determina sa persistam pe aceeasi traiectorie gresita de gandire. Sa luam decizii in absenta unor informatii care sunt utile prin faptul ca ne fac sa intelegem mai bine situatia in care ne aflam cand decidem, nu din cauza ca nu am avea acele informatii la indemana ci pentru ca refuzam (subconstient sau nu) sa le constientizam existenta. Pentru ca ne atasam prea mult de perspectiva pe care o avem asupra lumii si a noastra si implicit de identitatea proprie. Pentru ca ne este frica la propriu sa devenim vulnerabili.

Si astfel pierdem din vedere multe si ne limitam experienta de viata.
Tu, cel care ai realizat ca ai savarsit aceasta gafa de gandire, cat se poate de umana si de normala, poti sa imi dai un exemplu?

Sursa de informare partiala:
http://kschang.hubpages.com/hub/Confirmation-Bias-What-is-it-How-it-affects-You-and-How-to-Deal-With-It


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273