5 lucruri despre dragostea de sine

Una dintre valorile de baza ale crestinismului este formulata astfel:

Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.

Am intalnit oameni pentru care acest lucru implica sacrificiu, ignorarea propriilor nevoi si dorinte, pana aproape de ce as numi martirism. Acei oameni se plangeau tot timpul de aceasta situatie si totusi nu renuntau la ea.

Oare asta a vrut sa spuna Iisus? Sa fim nefericiti si sa traim viata in mizeria emotiilor care ne macina pana ne omoara spiritul si mintea?

Eu cred ca Iisus a spus ceva foarte profund, mai ales daca ne uitam la ultima parte “ca pe tine insuti”.
Daca nu te iubesti pe tine, nu iti poti iubi aproapele. Te vei sacrifica pe tine, sperantele tale, visurile tale, placerile tale, iar celalalt nu iti va multumi ci se va considera pedepsit de tine cand vei inceta sa ii mai satisfaci orice nevoie pentru ca ii vei da senzatia ca te sustragi de la ceea ce ati ajuns amandoi sa considerati o normalitate si o obligatie venita din partea ta.

Cum sa ne iubim pe noi insine:

1.Invata sa spui “NU” atunci cand nu esti de acord cu o sarcina ce nu iti convine, cu modul de adresare al celuilalt, cu modul in care esti tratat, cu o cerere care iti incurca planurile. Renunta sa te mai simti obligat atata timp cat nu esti obligat prin lege, prin contract sau prin rol (profesor, parinte).

2.Fa-ti timp sa asculti tacerea si sa contempli nemiscarea. 5-10 minute pe zi stai in camera ta, in spatiul tau, in intuneric si liniste si nu face NIMIC. Doar petrece timp cu tine.

3.Gaseste timp pentru a comunica cu persoana cea mai iubita din lume. Adica cu tine. Chiar la sfarsitul exercitiului de la punctul 2 sau cand vrei tu, multumeste-i corpului tau pentru ca are grija de tine, pentru ca iti sustine viata desi uneori il tratezi urat si bagi otravuri in el, pe care el le elimina fara macar sa te critice. Pentru ca nu ai inteles pana acuma ca are si el o voce si ca daca o ignori, te vei imbolnavi, si nu prin voia lui.

Intreaba-l in timp ce iti concentrezi atentia asupra diverselor parti din corp, membre, zone, organe: de ce ai nevoie? Simti ca ar fi in regula sa consum acest aliment? Cu ce te-as putea ajuta sa ma ajuti?

Si, chiar daca suna ciudat, vei simti impulsuri si senzatii care vor face ca raspunsurile sa fie din ce in ce mai evidente, ca o voce ce se aude tot mai clar.

4.Fa ceva din pasiune, si odata ajuns la locul in care se desfasoara activitatea, ignora-l pe “trebuie”. Si-asa il porti in spate zilnic, la serviciu, oriunde. Nu “trebuie” sa castigi, sa fii in competitie, sa iti iasa asa sau altfel, relaxeaza-te si simte momentul, gandeste-te ca acum, momentul este etern si nu mai exista timp.

5.Te gandesti la lucrul acela despre care stii ca iti va produce multa satisfactie si implinire dar astepti pentru cand vei avea timp, energie, bani, dispozitie necesara? Acum ca te-am intrebat cu siguranta te gandesti. Fa-l acum.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273