Cum sa eviti cearta in relatii si la job

Eram la job, fiind inainte de sarbatorile pascale, timpul trecea intr-o asteptare nemiscata, de parca timpul s-ar fi oprit in loc. Si asteptam sa vina ora plecarii, pentru ca poimaine era 1 mai, si apoi inca doua zile si, in sfarsit, Pastele… Si atunci un coleg imi atrage atentia asupra unei neglijente ale mele (trebuia sa facem curatenie), tragand bineinteles concluzii referitoare la personalitatea mea si la trasaturile mele de caracter. Inainte sa pot sa raspund m-au izbit, valurile de iritare indreptatita si energia care ma pregatea pentru disputa. Ce nedrept sa creada asa ceva, ceva sa fals, despre mine! Ce urat sa ma reduca ma micimea unei trasaturi, inventate de altfel, cand eu sunt atat de complex! Cum sa ma judece asa? Eu de ce nu fac la fel, eu de ce ma controlez? Imi vine sa il contrazic, sa ii demonstrez argumentativ cat de ilogic este, cat de impulsiv si necontrolat isi permite sa fie, cat de limitat in propria perspectiva de propriile frustrari pe care trebuia sa si le lase acasa, nu sa le aduca la locul de munca.

Tu cand te-ai certat ultima oara? Ti s-a intamplat ca dupa aceea sa iti dai seama ca cearta nu a avut sens? Ca nimeni nu a castigat din ea decat sentimente urate? Ca au vorbit doi orbi care neputand sa il vada pe celalalt, purtau de fapt un monolog, in fata unei masti de lemn, pe care tu i-ai pus-o celuilalt, refuzand sa il vezi dincolo de aparente, dincolo de emotiile tale si dincolo de etichetele pe care le-ai atasat de el, chiar si fara sa stii?

Este foarte important, daca vrei sa ai o viata linistita, sa iti dai seama de ce apar certurile in viata ta.

Ele nu sunt date de Dumnezeu, de natura umana, de viata insasi sau de alta forta intangibila.
Este nevoie de doi ca sa se certe. Nu ma refer la situatia in care esti certat, ci la cele in care tu participi activ.

Pentru ca vrei sa ai dreptate (nu poti sa ai sau sa nu ai dreptate, de fapt), pentru ca vrei sa ai ultimul cuvant, pentru ca ti se pare ca esti neindreptatit, pentru ca percepi ceea ce vrea cealalta persoana eronat (cearta se intampla in mintea ta).

Certurile apar cand cineva iti spune un lucru pe care tu il percepi ca pe un atac la adresa ta:

-iti ataca identitatea (cred ca esti comunist, lenes, homosexual, nebun, betiv)

-iti ataca ideile care constituie bazele realitatii tale. Ca atunci cand cineva iti spune ca nu exista Dumnezeu, iar faptul ca Dumnezeu exista este un lucru important, o idee esentiala pentru perspectiva ta asupra lumii. Sau ca avortul este ceva oribil cand tu il consideri un drept al femeii. Sau ca partidul x are dreptate.

De multe ori ai ideea ca daca altii cred aceste lucruri aberante si periculoase, lumea va deveni un loc mai rau. Daca nu cred oamenii in Dumnezeu, atunci lumea va fi un loc periculos pentru ca nu vor mai avea teama de nimic! Daca se interzice avortul si esti fortata sa pastrezi un copil pe care nu il vrei?! Daca mai multi oameni cred in partidul x si acela ajunge la putere datorita lor si ne vom intoarce in comunism sau se va instaura anarhia sau taxele vor creste foarte mult?!

Uneori se combina cu un raspuns emotional. Il auzi pe celalalt spunandu-si ideea si brusc te cuprinde un sentiment de iritare intens. Sau de furie, sau ura justificata. Atunci ideea aceasta, care este un stalp al modului in care tu vezi lumea, este legata de o experienta negativa din trecut.

-celalalt ti-a facut o critica sau un comentariu care nu ti-a placut. Din cauza ca esti iritat, te descarci pe el. Se poate si vice-versa.

-explicatia mentinerii locului invizibil in ierarhia grupului social, consecinta instinctelor primitive ale omului, care este un animal social.

Acum iti voi arata cum sa opresti o cearta cand inca nu a ajuns in punctul dincolo de care nu mai exista cale de intoarcere.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273