Ce inseamna a fi “barbat”?

Ce inseamna sa fii barbat?

Obisnuiam sa cred, ca sa fii de sex masculin si de o anumita varsta.

Mi s-a spus ca, sa ai responsabilitati, te face barbat. Dar si femeile au.

Si uite, ca tot apare pe internet, pe site-urile de dezvoltare personala, forumuri samd, ideea aceasta, ca barbatii nu mai sunt barbati si/sau nu mai sunt barbati adevarati si ca trebuie sa invete sa fie (?!).

Si apare ideea de alfa male, preluata probabil de la naturalisti si de la animalele pe care le studiaza, in care un grup de animale are masculi beta care sunt jos pe scara ierarhica si masculi alfa care sunt sus. Primii nu au acces la resurse ca cei de-ai doilea. Beta mananca resturi, dupa ceilalti, nu are dreptul la imperechere decat cu femele beta, este dominat de ceilalti masculi. La alfa este exact situatia opusa.

Si de aici s-a ajuns la ideea ca in grupurile de oameni a fost si este la fel, incepand de la triburile primitive si terminand cu un grup de muncitori intr-o fabrica (este o ierarhie oficiala si una neoficiala).

Este adevarat? Conteaza? Conteaza efectul. Cei care ma stiu bine ma cunosc, sunt un om foarte pragmatic. Pentru mine o idee este buna in masura in care o pot folosi si obtine rezultate concrete, ACUM sau peste 5 minute.

Daca eu cred ca in orice grup social m-as afla ma include intr-o ierarhie neoficiala de alfa si beta, ii separ pe barbati in aceste 2 categorii si incerc sa avansez, atunci e de rau! Ma simt frustrat! Ce inseamna, pe langa aceasta tensiune continua ca trebuie sa ma potrivesc unei etichete care poate nu mi se potriveste? Ca ii vad pe unii barbati ca inferiori mie, ceea ce este gresit pentru ca de la oricine ai ceva de invatat si pe altii ca fiind superiori, ceea ce ma face pe mine sa imi atribui etichete negative. Si de-aici sentimente de neintegrare, de inferioritate, de aroganta construita pe baza unei credinte in inferioritatea proprie…

Asa ca nu imi trebuie. Nu exista nici o ierarhie decat cea oficiala, toti imi sunt egali, fiecare este mai bun decat mine intr-un domeniu, ceea ce nu il face superior, sunt mai bun decat fiecare intr-un mod ceea ce nu il face inferior mie.

Altii vin cu teoria a doua: un barbat alfa nu se impune prin forta, prin a-l domina pe celalalt, ci este calm, neafectat, scump la vorba, nu ii dezamageste pe ceilalti, se tine de cuvant, nu are nimic de demonstrat nimanui, etc.
O teorie chiar faina! Dar vad si aici buruieni.
Sunt destui care zic ca trebuie sa iti iesi din zona de confort. Sa faci lucruri extraordinare. Sari cu parasuta! Catara-te pe munti! Bate-te in fight cluburi! Si problema pe care o vad eu este ca se pune o presiune sociala din acest motiv. Ai acces la aceste grupuri de barbati care sunt putine si de care ai nevoie. Simti nevoia de a fi ca ei, de a purta eticheta de “barbat”, de a te ridica la nivelul standardelor lor, de a te integra. Asa ca simti presiune in directia participarii la aceste experiente, chiar daca ti-ar placea mai degraba sa faci ceva mai linistit.

Iar de aici, alta idee mutanta: barbatii acum nustiucate secole vanau, se luptau cu ursii, taiau copaci, contruiau case singuri, samd. Barbatii din ziua de azi nu mai sunt influientati de aceste valori “reale”, ei sunt influientati de mass media si de curentele feministe, devin feminini si asta duce la nemultumirile si sentimentele de neimplinire din viata lor.

Si se incepe cu coada. In loc sa fie: barbatii au nemultumiri in viata lor, in ziua de azi — este din cauza ca si-au dezvoltat o serie de conceptii si mentalitati si comportamente care le fac rau — sa ii foloseasca pe post de model pe barbatii de alta data, este invers. Adica — barbatii de alta data erau cum erau — pentru ca faceau acele lucruri — si noi trebuie sa le facem ca sa meritam eticheta de “barbati”.

Ideea corecta: nu ai nevoie sa iti zica cineva : fa asta ca sa fii considerat un “barbat”.

Si mai este necesar sa spun ca sunt destul calitati si defecte considerate specifice barbatesti pe care le impartasesc si femeile?

Practic, din cele 3 teorii prezentate, numai a doua te apropie de ceea ce numesc eu eficienta in vederea atingerii versiunii celei mai bune a ta in viata asta.

PS: in articolul urmator iti voi spune ce inseamna, de fapt, sa fii barbat.
Ce inseamna sa fii autentic.
Cum sa nu mai ai senzatia ca mergi impotriva curentului.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273