Cele 3 minciuni care te mentin mediocru

Suntem invatati 3 minciuni.

Prima minciuna este ca exista victorie si infrangere.

Am vazut in multe locuri aceasta idee: in mass-media prin filmele in care ala rau trebuie a piarda neaparat si cel bun sa castige, unde subiectul este despre lupta unui sportiv/intelectual, de obicei tanar, de a invinge intr-o competitie, de a reusi intr-o afacere, de a obtine in final fata dorita, de a triumfa impotriva altora… in ziare, unul castiga, celalalt pierde: politician, fotbalist, vedeta… in modelele transmise din gura in gura: lumea contine smecheri si fraieri, primii castiga prin faptul ca ii fac pe ceilalti sa piarda.

Imi inchipui ca de obicei, cand te intorci de la o competitie, esti intrebat daca ai castigat, nu “cum te-ai simtit?”.
Sunt idei false, conceptii umane care te dezavantajeaza pentru ca te fac sa te fixezi pe un obiectiv batut in cuie si sa ignori o varietate de lucruri care deriva din drumul pe care il parcurgi spre obiectivul respectiv, lucruri care spun cate ceva despre tine. Despre cum tratezi disconfortul ca obstacol spre idealul tau. Despre cum procedezi cand nu iti iese ceva. Despre inspiratia, imaginatia si adaptarea ta. Despre cum ii tratezi pe cei cu care imparti drumul, rivali sau entuziasti ai aceluiasi domeniu.

Sunt idei false pentru ca te fac sa il vezi pe rivalul tau ca pe un obstacol, il dezumanizezi, stii ca pentru el nu ai voie sa ai decat venin, dispret sau in cel mai bun caz, un spirit de competitie “benevol” (ii urezi sa castige cel mai bun, ii spui la sfarsit ca a luptat bine, dar chiar crezi in ce spui? Sau este doar un ritual?). Noblesse oblige— cati folosesc acest concept in ideea de a-si hrani orgoliul prin faptul ca ajuta pe cineva inferior? In loc de sensul normal al expresiei, care spune ca un spirit nobil cere un comportament adecvat?

A doua este ca infrangerea este rea si victoria buna.

Asta te face orb la lectiile obtinute din infrangere si te face sa te temi de ea. De asemenea te face sa tanjesti dupa titlul de invingator si sa nu te axezi pe continutul titlului.

Cand vrei sa eviti sa pierzi cu orice pret, nu mai inveti nimic. Ca si cum ai fi la scoala si ai “vana note” in loc sa vrei sa iti insusesti o materie. Si unele lectii pot deriva doar din infrangere.

Cand vrei sa castigi cu orice pret, nu te mai intereseaza aptitudinile ce pot fi dezvoltate pe drumul catre “victorie”, ci doar victoria insasi, cupa, titlul care iti vor fi acordate.

A treia este ca sentimentele negative sunt rele si ca trebuie evitate cu orice pret.

Sunt oameni care evita sa faca lucruri care i-ar scoate din monotonie sau mediocritate din teama de durerea perceputa vis-à-vis de o experienta prin care nu au trecut niciodata, dar despre care “stiu” cum este. (Mintea noastra cauta cel mai apropiat lucru, chiar si daca il ia din fantezie — filme, carti — si completeaza golurile prin imaginatie).
Este mai bine sa fii mediocru, pentru ca atunci ceilalti nu vor avea pretentii mari de la tine.

Daca esti jos, nu ai de unde sa cazi, decat de pe picioarele tale. Daca urci mai sus, si se intampla sa cazi, te va durea. Si durerea este rea, corect?

Nu ne place sa pierdem pentru ca doare, nu ne place sa castigam pentru ca doare. Atata presiune de a repeta performanta si de a te ridica la nivelul pe care il percep ceilalti ca il ai ca efect al titlului obtinut prin competitie… nu neaparat un titlu oficial. Acela din grupul nostru care e tare la dans, la computere… cum, de fapt nu e? A dat cu stangul in dreptul la ultimul dans sau nu stie lucrul X despre calculatoare? Inseamna ca nu era asa tare pe cat credeam… a avut noroc sau a mintit.

Asa crezi ca gandesc ceilalti? Este gresit si cei care chiar gandesc astfel nu merita atentia ta, pentru ca sunt putini si nu sunt interesati de TINE de fapt. Poate esti o confirmare a credintei lor interioare ca lumea e plina de oameni mediocri si ca, de fapt, nici cei care indraznesc sa se inalte nu sunt decat niste norocosi sau trisori. Pentru ca ei nu ar putea sa se inalte decat prin noroc sau trisand… Of!

Cei care gandesc astfel traiesc intr-o realitate proprie, la fel ca noi, restul, dar este una care nu le ofera beneficii.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273