Arma ta secreta contra pesimismului

Imagineaza-ti ca esti omul primitiv si ca mergi prin savana, si, la un moment dat, vezi o pestera.

Incepi sa iti imaginezi, cum intri in pestera, un urs adormit se trezeste si te sfasie in bucati.

Intri in pestera, iar acolo este un trib dusman. Ei nu au pus nici un semn de avertisment pentru intrusi la intrare, pentru ca de-abia au venit si nu au avut timp. Si te ataca imediat ce te vad ca sa te faca sclav sau sa te omoare si sa iti ia femeile din trib sau hrana pe care o ai cu tine sau armele sau…

Intri in pestera, iti cade pestera in cap!

Intri in pestera, sunt scorpioni veninosi si te inteapa cand calci pe ei in intuneric.

Intri in pestera, un alt membru de trib este atacat de un animal salbatic stabilit acolo, iar tu nu poti sa intervii pentru ca esti prea departe si nu ai arma pregatita.

O varietate de scenarii ti se formeaza in cap. Acesta este rolul imaginatiei. Ca sa te mentina viu si sanatos, capabil sa iti duci tribul si genele mai departe. Si se manifesta in viata de zi cu zi, construind o serie de scenarii care de care mai pesimiste.

Ele nu te vor mai controla. Le vei controla tu pe ele.

Stiu ca le-ai avut cand te-ai dus la doctor, la un interviu de la o slujba, cand copiii tai au intarziat si nu ai stiut unde sunt, cand ai avut un date, cand a trebuit sa te duci sa ai o discutie cu o persoana foarte neplacuta si agresiva, dar cu care trebuia sa ajungi la o conciliere de vreun fel ca sa obtii ceea ce vroiai.

Si stiu cat de obsesive pot deveni aceste ganduri. Practic te impiedica sa te focalizezi pe ceea ce trebuie in momentul acela, ca sa nu mai spun despre sentimentele negative intense pe care le provoaca. Ajungi la iti infrunti temerile in conditiile in care fie esti nervos fie tremura sufletul in tine, esti timorat si incordat in fata doctorului sau in primele momente ale intalnirii, cand vorbesti cu acel individ despre care spuneam te balbai si nu te poti aduna.

Este ca si cum nu ai avea control asupra ta, si parca si-ar bate cineva joc de tine, impiedicandu-te sa iti accesezi resursele mentale si nu numai.

Dar nu trebuie sa fie asa.

Imaginatia este ca sa te ajute, iar eu iti voi spune exact cum sa faci ca sa o transformi dintr-un dusman intr-un aliat.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273