Amintiri false

Iti amintesti cand ai fost ultima data cu prietenii in oras? Si unul dintre ei purta un tricou sau un pulover (nu mai stiu) verde? Asa e ca arata aiurea in el?

Acest gen de intrebari au fost puse unor grupuri de cercetare in cadrul unui experiment, pentru a vedea daca oamenii isi amintesc cu acuratete evenimente la care au fost martori. Este in regula daca nu iti poti aminti ceva din cauza ca nu ai observat sau pur si simplu nu te-a interesat. Dar sa iti amintesti ceva ce nu s-a intamplat niciodata?

Actorul Alan Alda (din MASH) a capatat o stare de rau,  asociata cu ouale fierte si asta de cand era copil. Sau de cand a vizitat Universitatea din California, unde dupa vizita cladirii si a imprejurimilor a fost invitat la un picnic, la cererea lui Elisabeth Loftus. Aparent se pot inocula amintiri false in mintea unei persoane, iar aceasta sa fie ferm convinsa ca de fapt chiar s-au intamplat acele lucruri.

Elisabeth este un psiholog care a scris o carte intitulata „Mitul amintirilor reprimate” si care a condus o serie de cercetari legate de implementarea amintirilor false.

Prezentarea unor scene de accidente de trafic simulate, urmata de oferirea de informatii false si de intrebari care conduceau catre un anume raspuns a demonstrat faptul ca poti face oamenii sa isi aminteasca ceea ce nu s-a intamplat de fapt.

Tot Elisabeth si grupul ei de cercetatori au implantat experimental voluntarilor amintiri complexe, cum ar fi cea de a fi pierdut intr-un mall la varsta de sase ani sau faptul ca au dat mana cu Bugs Bunny la Disneyland (personajul a fost creat de Warner Bros. Ceea ce facea ea era sa vorbeasca cu rudele acestora, iar acestea afirmau ca voluntarul nu a trecut prin aceasta experienta sau ca acel detaliu nu a existat.

Amintirile false pot crea emotii care devin atasate de ele, la fel ca amintirile reale.

Se pare ca de fiecare data cand ne amintim ceva, distorsionam amintirea putin cate putin. Dar in functie de ce? De credintele noastre si de perspectiva pe care o avem asupra lumii? Sau asupra situatiei amintite? Daca ne amintim cum ne-am certat cu cineva si avem o perspectiva gen, noi am avut dreptate, iar cealalta persoana pur si simplu este frustrata sau rautacioasa, ne vom aminti detalii care sa sustina acest lucru? Desigur, amintirile false par sa depinda si de persoana, Alan a acceptat faptul ca i s-a facut rau in copilarie de la un ou fiert si nu a acceptat sa manance asa ceva la picnic, dar nu a acceptat cea legata de Disneyland. Intr-un alt studiu oamenii si-au amintit cum au fost intr-un balon cu aer cald (desi nu au fost niciodata), dar nu si cum si-au facut la un moment dat o clisma.

Pages: 1 2

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/creiersu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273